-
RSS Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Jakt med Schiller
Årets sista släpp
Säkerheten själv!
Lyckad förmiddag i Sutterhöjden
VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK?!?

Kategorier

Grytjakt
Jakt
Konstgrytet
Övrigt
Utställning
Valpar
Viltspår
drivs av

Kennel Russling's Blogg

På rävjakt

I dag va jag och Maja tillbaka i skogen igen efter jul och nyårsfirande. Bäst att passa på nu när det är lite mildare, och när det dessutom har kommit snö.

Har ju varit ute ett antal gånger nu så jag börjar få ganska klart för mig vart rävarna brukar gå. Men jag hade bestämt mig för redan innan jag åkte ut att jag bara skulle släppa henne påslag jag sett, inte släppa henne för sök. Det är alldeles för tunggått i skogen nu med all snö.

Det första stället jag åkte till hittade jag slag direkt efter vägen. Jag ställde bilen på en läplig plats ganska omgående för att inte köra sönder för Maja. Problemet var bara att ena sidan av vägen är "våran" och den andra är "fiendemark". Jag släppte Maja och höll tummarna för att det skulle ta vägen på "rätt sida vägen". Men naturligtvis bar det av på fel sida, jag stod kvar och väntade i vägen, tänkte att hon snart skulle komma tillbaka, så som hon alltid gör, hon går några hundra meter på kalla slag, sen vänder hon. Men inte denna gång, det blev tvärstopp en bit in, och där blev hon. Jag väntade och väntade, men hon var kvar på samma fläcken.... Ok, bara att knalla dit och hämta henne då. Maja hade följt rävslag, och när jag kom fram till henne stod hon med huvet i ett gryt. Tre ingångar var det, och grytet såg mycket välanvänt ut. Jag slog en ring, men inga utspår fanns, alltså låg det räv inne, och det såg ut så på Maja oxå. Men vad kan man göra när det ligger på fel  mark?? Bara att koppla och gå tillbaka till bilen.Tog bilen och åkte en bit till efter samma väg, men inge fler slag...

Jag tog istället en tur till ett område där det brukar va tvärsäkert med rävslag, ligger dessutom två kända rävgryt där. Men inte ett enda slag gick att hitta,inte heller några nya runt gryten... Antingen har de inte varit i detta området eller såg låg de redan inne i gryten. Struntade i att släppa Jacko i gryten, sparade det till ett annat tillfälle.

Tog bilen och åkte till nästa område. Oplogad väg, så jävla typiskt, fick parkera bilen ganska omgående och istället använda benen. Tog Maja i koppel och knallade i väg. Hittade rävslag ca 500 meter i från bilen, släppte då Maja. Hon drog direkt iväg ca 600 meter, sedan stannade hon där tills jag nästan var i kapp henne, då drog hon iväg ytterligare ca 400 meter. Sedan började hon vända tillbaka, när hon kom tillbaka till mig och såg att jag var på väg gick hon före mig igen, denna gång hade hon problem pga att räven vikit av  den större grusvägen och fortsatt in i skogen. När jag visade henne att vi skulle fortsätta efter även inne i skogen så drog hon iväg igen i en väldig fart, ca 500 meter, sedan blev det stop igen, men denna gång blev hon kvar, hon vände inte tillbaka i bakspåren. När jag hade ca 100 meter kvar till Maja började jag kanske misstänka att hon var vid ett gryt, terrängen kändes som att det skulle kunna vara det. Och när jag var framme vid Maja så mycket riktigt, visst var det ett gryt! Ett bergsgryt, med STORA stenar! Maja gnällde och grävde och ville in, men som tur va (!) var hon lite för stor.Kände inte för att få en stövare fast i ett helt ogrävbart stengryt, ganska långt ifrån civilisationen.

Väntade vid grytet ett tag för att se om räven hade lust att gå ut när Maja höll på och rotade.Men icke! Nu gällde det att bestämma sig va fan man skulle hitta på....Sällan har jag önskat så att Jacko var med oss!! Han satt ju dessvärre i bilen, ca 2 km
bort.

Efter en del grubblande, och överläggning med Jonas bestämde jag mig för att gå och hämta Jacko, trotts den långa vägen att gå och den djupa snön. Man kan INTE lämna en räv bara så där, man måste i alla fall försöka!
La jackor i de 2 hålen Maja ville in i, och de va de enda jag kunde hitta, och så började jag gå mot bilen.

Nästan 50 minuter senare var jag tillbaka vid bilen, startade bilen för att tina bössan som var helt igenproppad med snö och tog en tekopp. Med bössan tinad och Jacko och Maja i koppel började jag gå tillbaka mot grytet. Jag släppte Maja efter en kort stund. Hon drog direkt iväg ca 800 meter, uppenbarligen kom hon ihåg va vi hade gjort, och förstod vart vi skulle.

Framme vid grytet igen gjorde jag färdigt för att släppa Jacko. Det syntes på honom att det luktade GOTT :-). He he tänkte jag och släppte Jacko. Han for in direkt, men han fick ingen kontakt, inte i nån av ingångarna.... Jag lät honom hålla på ca 1,5 timmar, men fortfarande ingen kontakt... Jag fick inse att räven låg för illa till för att Jacko skulle få tag på den. Det va antagligen för trångt för att Jacko skulle komma fram eller så låg nog räven uppe på en hylla. Fan fan fan!!!
Det är hårt att inse att man måste ge sig....
När jag tänkte efter så frös både jag och Maja, och det skulle snart vara mörkt. Bara att gå till bilen.

Men denna gång var det inte bara att åka hem, lyckades sätta bilen i diket när jag skulle vända bilen....? Helvete, är det någonting som kan gå bra idag!?!? Ringde Jonas som fick ta sig till Hagfors för att hämta en traktor från jobbet och komma och dra lös mig. Det tog ca 1,5 timmar för honom att ta sig fram, och jag han bli ganska så frusen. Men det var ju tur att det gick att ordna över huvudtaget!


Sammanfattningsvis... Mycket nöjd med Maja vid grytet, gick ganska långt på kalla slag i dag för att vara henne. Men det mest tragiska, räven är i livet... Men den ska snart få igen! .-)

0 kommentarer på På rävjakt:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment