-
RSS Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Jakt med Schiller
Årets sista släpp
Säkerheten själv!
Lyckad förmiddag i Sutterhöjden
VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK?!?

Kategorier

Grytjakt
Jakt
Konstgrytet
Övrigt
Utställning
Valpar
Viltspår
drivs av

Kennel Russling's Blogg

Lyckad start på grytsäsongen!

Klockan 7 igår morse ringde väckarklockan, dags för grytjakt!
Åkte hem till min mor vid 9-tiden, fick hjälp att lyfta på takboxen av henne innan hon skulle iväg på jobb. Måste ju ha nåt att köra spadarna och spettet i.
Ca klockan 12 var vi ute på plats i skogen. Jag och Ebba, Niklas med sin son David, och 2 gubbar till, varav en hade sin son på 5 år med. 

Först kollade vi ett riktigt djupt gryt som ligger i en kulle. Niklas och David hade rekat bra och visst rätt bra vilka som var aktiva. Däribland detta, och då av grävling. Men just vid detta tillfället var det tomt, det tog ca 1 min för Jacko att konstatera det. Han går väldigt sällan in om grytet är tomt. Bara att packa ihop och åka till nästa gryt!

Nästa gryt blev ca 300 m att gå till. Det är riktigt stort gryt till ytan! Måste va närmare 25 ingångar i det. Märktes direkt på Jacko att det luktade bra, även på Selma som fick vara med på prao. Han släpptes och hade kontakt inom en halv minut!
Sedan gick det runt i grytet en timme, då gav vi upp. När vi skulle ta Jacko och gå därifrån va han borta. Började pejla, då låg det hyfsat fast på ca 6 fot. Men verkade på Jacko som att grävlingen va ingrävd, eller i alla fall höll på att gräva in sig. Hade bara sporadisk kontakt.

Vi beslutade oss ändå för att börja gräva. Under tiden på väg ner flyttade det sig sakta med säkert bort från nedslaget. Och det tog tid att gräva! Första halvmetern va mjuk och fin, sedan kom nästan en meter med hård packad lera, som man fick använda järnspettet för att mjuka upp.

Barnen är med och lär sig...
Barnen är med och lär sig...
...och dom är också nyfikna
...och dom är också nyfikna

Väl nere kunde vi konstatera att det va som vi trodde, Grävlingen grävde hela tiden sig vidare, och Jacko efter. Vi tog undan i nedslaget, sedan va det dags för praon Selma att få skälla i riktigt gryt för första gången. 
Hon gick direkt in, och utan tvekan! Skällde på bra med bra skärpa, och hon mötte upp och parerade motangreppen bra! Dessutom grävde hon efter när grävlingen återigen försökte gräva sig undan. Jag tog upp Selma och kunde sedan avsluta på nr 1. Jacko apporterade enkelt ut grävlingen, en årsunge. 
Jag hade sett ännu en grävling när jag sköt den första, men fick inget bra läge. Vi påbörjade ännu ett nedslag.

Även denna gång ca 6 fot på pejlen. Dessvärre fortsatte grävlingen hela tiden gräva sig undan, och vi blev hela tiden ett steg efter. När vi kom ner i nedslag 2 hade grävlingen redan hunnit iväg 1,5-2 meter. Och vi fick inte något bra läge tyvärr. Bara att påbörja nedslag 3. Men denna gång blev det lite djupare, mellan 7-8 fot. 

Nu började det bli riktigt jobbigt att gräva! Slut på både ork och energi. Jag sprang och hämtade lite mat och godis i bilen, så att vi skulle orka avsluta jakten. Och tillslut va vi nere i grytgången och kunde avsluta på grävling nr 2! Men det visade sig finnas ännu en! Efter lite mer grävning i nedslaget kunde grävling nr 3 bärgas! Trötta människor och TRÖTT Jacko efter ca 8 timmars jobb! Men NÖJDA med dagen!

Tack Niklas och David för en lyckad och rolig dag!! 

Kungen, och hjälte för dagen!
Kungen, och hjälte för dagen!
SEJ(gs)Ch Russelskogens King Jacko
David och Ebba, nöjda med dagen!
David och Ebba, nöjda med dagen!
David, Ebba, Jacko och jag
David, Ebba, Jacko och jag
Niklas, David, Jacko, Ebba och jag
Niklas, David, Jacko, Ebba och jag


1 kommentar på Lyckad start på grytsäsongen!:

Kommentarer RSS
Bo on den 6 augusti 2015 21:24
fantastisk interessant å kunne lese/følge med dere på jakten. Spennende, fysisk anstrengende og en meget bra "jobb" gjort. Lykke til videre. Dere tar vel på dere oppdrag😉
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment