-
RSS Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Jakt med Schiller
Årets sista släpp
Säkerheten själv!
Lyckad förmiddag i Sutterhöjden
VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK?!?

Kategorier

Grytjakt
Jakt
Konstgrytet
Övrigt
Utställning
Valpar
Viltspår
drivs av

Kennel Russling's Blogg

Säsongens sista rävjaktsdag blev till eftersök på lodjur...

I tisdags åkte jag och Ebba ner till Sutterhöjden för sista rävjakten med Tjabo för denna säsong. Ebba satt på pass med Niklas, och jag gick med Tjabo. Inga rävslag fanns att finna i första området vi provade. Efter ett par timmar samlades vi och tog lite mat vid brasan. 

Sedan var det dags för släpp 2, men inte heller här hittade vi några räv, och det började kännas motigt eftersom det började bli eftermiddag. Vi bestämde oss ändå för att prova ett tredje ställe innan det var dags att åka hem. Jag gick upp i ett berg, där vi under sista tiden lyckats skjuta 2 rävar, och visste att de borde finnas fler. Det såg lika dystert ut där, inga rävslag, bara spår efter grävling. Men vi fick njuta av en riktigt fin vårdag! Passarna satt och njöt i solen. 


Nästan uppe på berget fick jag se att Tjabo började vinda på något, efter en kort stund drog han iväg ner för berget, på motsatt sida som vi hade gått upp. Jag tittade på pejlen, han fortsatte rakt fram med bra fart! Nu var nog ett upptag nära! Jag ringde för att meddela, då min radio tagit slut i batteri. Under tiden jag pratade hörde jag att han skrek i en bra bit bort. Så jag meddelade att han nu tagit upp och att passarna fick vara med. 

Men jag hörde inga fler skall, så jag kikade på pejlen. Han var still, och efter en stund vände han tillbaka mot mig. Jag började svära över Tjabo, att han släppt slaget. När han kom upp till mig satt jag och surade på en sten och Tjabo såg nöjd ut med sig själv. Skithund tänkte jag! Väl framme hos mig fick jag nästan en chock!? Blodig i hela ansiktet och bröstet, och bitskador i ansiktet. Va i helvete hade hänt!?? Jag ringde direkt till Niklas för att meddela vad som hänt. Jag kopplade och tog mig snabbt ner mot bilen. Niklas tog med sig Ebba och tog bilen där Tjabo vänt för att få en förklaring på vad som hänt. Och det fick vi... 

Tjabo hade gått på lodjursspår ner för berget, rakt på lodjuret som låg i daglega strax nedanför bergsfoten. Den hade gått upp strax innan Tjabo nått fram, han hade vindat ikapp och sedan gett sig på lodjuret. Ett riktigt slagsmål hade det varit!! Sedan hade dom delat på sig och gått åt olika håll. Kvar på platsen fanns blod, päls och köttslamsor efter lodjuret. Längs spåret efter lodjuret fanns rikliga blodpår och den gick bara på 3 ben.

Platsen där Tjabo och lodjuret slagits
Platsen där Tjabo och lodjuret slagits
Här ser man tydligt att lodjuret går på 3 ben!
Här ser man tydligt att lodjuret går på 3 ben!
Blodspår efter lodjuret
Blodspår efter lodjuret
Vi samlades en kort sväng som att diskutera. Bestämde oss till slut för att spåra efter lodjuret, vi följde efter ca 5 km, sedan fick vi bryta pga mörkret. Men hela vägen fanns blod och släpspår efter ena frambenet. När jag kom hem ringde jag länstyrelsen för att rapportera händelsen, och fick en tid hos veterinär. 

På onsdag morgon åkte jag och Ebba iväg till veterinären med Tjabo för att kika på hans skador, och för att möta upp besiktningsmannen från länstyrelsen. Vi fick skadan bekäftad som lodjur utan diskussion. Tjabo fick ett par sprutor och recept på antibiotika av veterinären. Efter kontakt med länstyrelsen och polisen fick vi OK att genomföra ett eftersök på lodjuret, som inte verkade må nått vidare efter mötet med Tjabo. 

Så torsdag morgon samlades ett gäng passare, spårhund och 2 släpphundar. Vi inledde eftersöket med spårhunden där vi slutat spåra på tisdagskvällen. Tyvärr gav det ingenting, och vi kunde inte finna lodjuret. Förutsättningarna va de sämsta tänkbara! Ingen spårsnö, gamalt spår och det hade töat och frusit på rejält i flera omgångar. 

Tack till alla ER som med kort varsel ställde upp på eftersöket!!0 kommentarer på Säsongens sista rävjaktsdag blev till eftersök på lodjur... :

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment